De juiste parels kiezen

Als u zich voor het eerst gaat verdiepen in welke parelsoort het beste bij u past is het vaak erg moeilijk kiezen. Iedereen wil er zeker van zijn dat de juiste prijs voor de juiste kwaliteit betaald wordt. Omdat de keuze in parels erg groot is willen wij u graag goed informeren en de juiste richting op helpen.

Bij het kopen van een parelsnoer hebben de meeste mensen al een redelijk goed idee waar ze naar op zoek zijn en wat men te besteden heeft. Er is veel keuze qua prijs, kleur en maat. 

Video "Snelgids parelsoorten"

Onderstaande tekst kunt u zien als een kleine snelgids met informatie over de waarde van parelsoorten, van hoog naar laag.

  • Natuurlijke parels:  klein, 2mm tot 8mm, crémekleurig, eigenlijk nooit perfect rond. Prijzen voor een parelsnoer kunnen oplopen tot in de miljoenen euro's!
  • Zuidzeeparels:  afkomstig uit de pinctada Maxima oester. De grootte van 10mm tot 20mm, wit, grijzig of goudkleurig. Prijzen voor een parelsnoer beginnen rond de twee duizend euro tot meer dan vijftig duizend euro.
  • Tahitiparels:  grote zoutwaterparels in donkere tinten uit de pinctada Margheritafera oester, in de maten 8mm tot circa 17mm. Mooie barok Tahiti parelsnoeren zult u vinden vanaf ongeveer € 700,-. Uiteraard heeft een mooi rond snoer veel meer waarde, tot twintig duizend euro of meer, afhankelijk van de maat. Boven de 14mm schiet de prijs snel omhoog !

 

  • Akoya / cultivéparels: klassieke, ronde, zoutwaterparels uit Japan. Snoeren van 3mm tot 10mm, deze parels worden gekweekt in de pinctada Martensii oester. Witte parels met subtiele gloed zoals roze, créme, grijz/groen. Prijzen vanaf driehonderd tot tienduizend euro. Kleinste maten zijn vaak duurder dan de midden maten vanwege de zeldzaamheid. Maar de grote parels zijn uiteindelijk toch de duurste!
  • Zoetwaterparels: massaal gekweekt, heel klein tot zeer groot, 2mm tot 16mm. Vele verschillende natuurlijke kleuren zoals wit, zalm, roze en paars, mooie zachte pasteltinten. Zoetwaterparels vindt men ook in allerlei andere kleuren. Vaak zijn deze parels dan behandeld. bijna ronde zoetwaterparels zijn zeldzaam en dus veel duurder dan net niet ronde zoetwaterparels. Zoetwaterparelsnoeren zijn te koop vanaf twintig euro tot drie duizend euro (of meer).
Prijzen van parelsnoeren bepalen
De belangrijkste factoren die een rol spelen bij de prijsbepaling van een parelsnoer, buiten de parelsoort, zijn als volgt:
  • Maat, in het algemeen hoe groter de parel hoe hoger de prijs. Alle parelsnoeren lopen altijd heel geleidelijk iets af, met de grootste parels in het midden. Een parelsnoer met weinig verschil tussen de grootste en kleinste parel zijn de meest geliefde parels en vandaar dus ook duurder.
  • Kleur, parelsnoeren waar alle parels dezelfde kleur hebben zijn van meer waarde dan een snoer met alllerlei verschillende kleuren door elkaar, een zogenaamd "multi-colour snoer". Dit komt doordat het veel werk is parels van dezelfde kleur, vorm en maat te vinden is. (Zie video van parelsoorten snelgids)

 

 

 

U kunt direct parels kopen en bekijken in onze webshop.

 
  • Vorm, ronde parels zijn kostbaarder, het tegenovergestelde van mooie ronde parels is een barok of grillige parel, deze zijn voordeliger dan ronde parels. (Zie video over vormen van parels)
Video "Vormen van parels"

  • Luster of huidskwaliteit, parels die een mooie glans of "luster" hebben zijn uiteraard de duurdere parels. Hoe minder natuurlijke  foutjes of vlekjes een parel heeft hoe hoger de kwaliteit is van de parels en dus ook kostbaarder.

Video "Kwaliteit van parels"